home
Speciale Thema's Zoeken met filter
gezelschap

bestemmingperiode
Authentiek Servië - SERVIE

reisomschrijving

boek nu!
Te Voet | Wandelreizen en actieve vakanties SERVIE | Authentiek Servië

8-daagse groepsreis authentiek Servië


Servië, wandelen in stille nationale parken en beleving van de oude tradities in de dorpen en stadjes in het hart van de Balkan. We wandelen naar de top van de hoogste berg van het land en bezoeken de hoofdsteden Belgrado en Sofia.

Tussen de bruisende Balkanhoofdsteden Belgrado (Servië) en Sofia (Bulgarije) ligt een immense wildernis waar maar weinigen weet van hebben. Hier ontmoeten de Karpaten, de Dinarische Alpen en het Balkangebergte elkaar, wat heeft geleid tot een geweldig resultaat; een enorm diverse en uitgestrekte bergregio waar de eerste avontuurlijke wandelaars langzaam hun passen zetten. De bergen van Servië zijn een symbiose van verschillende bodemtypes, verschillende klimaatzones en verschillende typen begroeiing. Tel daarbij een lappendeken van culturen op (Serviërs delen de streek, waardoor de reis voert, met onder meer Vlachen, Bulgaren, Roma, Roethenen, Bosniaks, Gorani) en u zult begrijpen dat hier meer dan genoeg te ontdekken valt. De reis staat onder deskundige leiding van Ruud Peeten, die zich als antropoloog specialiseerde in deze streek. Hij maakt u wegwijs in zowel de bergen als in dit culturele lappendeken.

We beginnen de reis in Belgrado en eindigen in Sofia. De dagen die tussen deze twee korte stedentrips liggen zijn gevuld met wildernis. Belgrado is de Balkan in een notendop. De stad bestaat uit een wirwar van stijlen en kent veel bijzondere plekjes die Ruud u graag laat zien. Na aankomst maken we een stadswandeling en we dineren in een echte Belgradose kafana nabij de kunstenaarswijk Skadarlija. Voor hen die een wilde avond tegenmoet willen gaan zijn er mogelijkheden te over.

Djerdap Nationaal Park is het grootste nationale park van Servië en tevens het enige deel van het land dat geologisch gezien bij de Karpaten hoort. Djerdap wordt van Roemenië, waar het overgrote deel van de Karpaten ligt,  gescheiden door de IJzeren Poort. Dit is een immense kloof die de Donau heeft uitgesleten in de bergen op zijn weg van het Zwarte woud naar de Zwarte zee. De eerste wandeling begint bij het fort van Golubac, het handelsmerk van de Servische Donau en voert door prachtige beukenbossen en een stille kloof naar de Donau terug. We wandelen naar een uitzichtpunt hoog boven het smalste deel van de Donau. Dan trekken we verder zuidwaarts.

De berg Rtanj is de ideale stop tussen Djerdap en Stara Planina, het andere nationale park waar we doorheen zullen trekken. Een aardig hotel, precies halverwege, met een mythische berg in de achtertuin. Rtanj torent als een immense piramide boven de glooiende streek uit. Er zijn beweringen dat deze ruim 1500m hoge berg door mensenhanden is gebouwd. Allerlei spannende verhalen doen de rondte. Rtanj is een spookachtig mooie klim.  De dag erna passeren we de nauwelijks verkende berg Tuzepci. Het prachtige landschap hier mag echter niet genegeerd worden en we maken hier een fraaie lijnwandeling over een graat met weids uitzicht. Tegen de avond arriveren we dan in een eenvoudig pension onder de pieken van Babin Zub, aan de rand van Stara Planina, het oude gebergte. Op de laatste twee wandelingen zien we het beste dat dit ‘oude gebergte’ te bieden heeft. Afgeronde toppen ruim over de 2000 meter met de Midzor (2169m) als de hoogste berg van Servië, eindeloze bloemrijke bergweiden, weidse vergezichten, stille bossen, bizar rood gesteente en een overvloed aan watervallen. Aan het einde van de tweede wandeling wacht de bus ons op die ons naar de Bulgaars hoofdstad Sofia brengt.  De laatste avond proeven we de geneugten van deze fascinerende stad.

Deze reis voert u door het hart van de Balkan. Naast twee verrassende hoofdsteden maakt u kennis met de weidsheid en schoonheid van de onbekende bergen van deze streek. Laat u eens verrassen, kom naar Servië!


De belangrijkste troeven van deze groepsreis in Servië zijn:

 • twee stille nationale parken puur natuur en twee hoofdsteden
 • beklimming van de hoogste berg van Servië
 • oude, levendige tradities in dorpen en stadjes

Logies en praktisch:

 • Begeleid door een ervaren, Nederlandstalige gids. 
 • We logeren in comfortabele hotels en een pension  
 • Vluchten, plaatselijke transfers en maaltijden zijn inbegrepen in de prijs.
 • Transport bagage is voorzien.

reisroute

boek nu!

Dag 1: Aankomst

Aankomst op de luchthaven van Belgrado. Transfer naar het centrum. Kennismaking met Belgrado. Verblijf in driesterrenhotel nabij centrum met diner in een restaurant in de kunstenaarswijk.

Dag 2: Djerdjap Nationaal Park

Transfer naar Golubac fort (1u50). Wandeling door beukenbossen en een kloof naar Brnjica. Transfer naar Donji Milanovac (45 min). Verblijf in driesterrenhotel in halfpension.
14km wandelen; 700 meter klimmen en dalen

Dag 3: Veliki Strbac

Transfer naar begin van de wandeling (20 min). Rondwandeling over Veliki Strbac. Terug naar het hotel. Diner in de tuin, bij een kunstenaar.
15km; 700 meter klimmen en dalen

Dag 4: Rtanj

Transfer naar Rtanj (2u10). Beklimming van de berg Rtanj. Verblijf in etno-hotel Balasevic in halfpension.
15km; 950 meter klimmen en 1300 meter dalen

Dag 5: Tupiznica - Bucje

Transfer naar Gornji Bela reka  Babin Zub (55 min). Wandeling over Tupiznica naar Bucje. Transfer van Bucje naar Babin Zub (1u). Verblijf in een pension in halfpension.
19km; 800 meter klimmen en dalen

Dag 6: Midzor, de top van Servië - Topli do

Beklimming van de Midzor, met zijn 2169 meter de hoogste berg in Serviê, en verder door naar Topli do. Verblijf in pension Babin Zub.
15km; 500 meter klimmen en 900 meter dalen

Dag 7: Mramor - Dojkinco - Sofia

Transfer naar Topli do. Wandeling langs vele watervallen over Mramor naar Dojkinco. Transfer naar Sofia (2u15), verblijf in driesterrenhotel in het centrum. Diner in een restaurant.
16km; 800 meter klimmen en 950 meter dalen

Dag 8: Terugvlucht

Terugvlucht vanaf Sofia.

reisfoto's

boek nu!

data & prijzen

boek nu!

Inbegrepen

 • vluchten Charleroi - Belgrado en Sofia - Charleroi
 • alle overnachtingen 
 • alle maaltijden waaronder lunchpakketten ‘s middags
 • alle plaatselijke transfers
 • vervoer van bagage
 • Nederlandstalige begeleiding
 • toeristenbelasting
 • btw

Niet inbegrepen

 • dranken
 • verzekering

praktisch

boek nu!

Aantal dagen

8.

Afspraak

De luchthaven van Charleroi.

Bagage

Met vervoer van bagage.

Begeleiding

Ruud Peeten, een ervaren, Nederlandstalige gids en kenner van de streek.

Deelnemers

Min. 6, max. 12.

Logies

2 nachten in comfortabele stadshotels in Belgrado en Sofia, 2 nachten in driesterrenhotel Lepenski Vir, 3 nachten in hotels in Balasevic en Babin Zub.

Maaltijden

Diners in hotel of lokale restaurants, 's middags lunchpakketten.

Niveau

Pittige wandelingen van ongeveer 5-6 uur per dag. Gemiddeld 15 km. Hoogteverschillen gemiddeld 800 meter klimmen en dalen.
1x 1000 meter klimmen 1x 1300 meter dalen.

Reisdocumenten

Elektronische identiteitskaart. Indien u dit niet hebt, is een internationaal paspoort vereist.

Situering

Tussen Belgrado en Sofia.

Vervoer

Vlucht (h/t) Charleroi - Belgrado en Sofia - Charleroi. Ter plaatse openbaar vervoer en minibusje.

inschrijven

boek nu!

Wegens groot succes is deze wandelreis volzet.
Contacteer ons en we bekijken graag de mogelijkheden om een andere passende wandelreis voor te stellen.


Telefoonnummer Te Voet wandelreizen 03/285.99.90
of via email op: info@tevoet.be